Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vladan Matijević dobitnik nagrade „Isidora Sekulić“

    Vladan Matijević je 78. dobitnik književne nagrade „Isidora Sekulić“ za roman “ Vrlo malo svetlosti“ u izdanju “ Agore“ saopštio je danas predsednik žirija dr Marko Nedić.
     
    Nagradu koju je 1967. ustanovio Fond “ Isidora Sekulić“, koji je prema testamentu književnice pripao gradskoj opštioni Savski venac, dodelio je novoizabrani žiri u kome su, pored Nedića, prof. dr Aleksandar Jerkov i prof. dr Petar Pijanović. Žiri je, stoji u obrazloženju odluke, odabrao Matijevićevo delo jer ga odlikuje „izrazito autorsko osećanje za provokativnu romanesknu priču i njena umnožena književna značenja“. U obrazloženju se konstatatuje da “ knjiga posebnu čitalačku paznju izaziva zanimljivom pričom saopštenom specifičnim jezičkim idiomom književnih likova i njihovim jasno postavljenim narativnim identitetima“. Cclanovi žirija su konstatovali da je između 77 naslova koje su „detaljno analizirali, bilo, u svim žanrovima koje je negovala Isidora Sekulić (prozni, esejistički, putopisni) veći broj dela koji su zavređivali relevatnu vrednosnu procenu“. Odlučeno je da se ne navode knjige koje su ušle u širi i uži izbor.

    Laureat, kome će ovo priznanje koje se sastoji od povelje, plakete i novčanog iznosa ( 300.000 dinara) biti uručeno 1. juna u Skupštini grda Beograda, za ovo delo je već dobio dva značajna priznanja „Meša Selimović“ i „Bora Stanković“, a bilo je i u užem izboru za NIN-ovu nagradu, koju je Matijević već osvojio 2003. godine.

    Predsednik Fonda „Isidora Sekulić“, književnik Ratko Adamović, saopštio je da je Savski venac doneo odluku da se podigne spomenik Isidori i da će uskoro biti raspisan konkurs, a mesto je već određeno. On je izrazio nadu da će se skulptura naše velike književnice naći uz stazu kojom se šetala već sledeće godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE