Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Južni tok“ – evropski prioritet


     
    Projekat „Južni tok“, koji će danas biti predstavljen u Briselu, nalazi se u fazi „niskog starta“ – već su potpisani međuvladini sporazumi s Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

    Osnivačima projekta, Gaspromu i italijanskom „Eniju“ pridružuju se, kako javlja „Glas Rusije“, francuski EdF i nemački Wintershall.

    Partneri,međutim, još imaju pitanja. Šta će na kraju biti s investicijama? Koja je konačna konfiguracije maršrute od Bugarske do Italije? Kad će se pojaviti opšte fizibiliti studija projekta?

    „Prezentacija „Južnog toka“ danas u Briselu može dati mnoga objašnjenja,“ smatra jedan od vodećih stručnjaka za energetiku, akademik Anatolije Dmitrijevski.

    Prezentacija je izuzetno važna za Rusiju. Pre svega, zbog toga što ćemo pokazati dobru volju da pomognemo diverzifikaciju isporuka gasa u Evropu, kaže Dmitrijevski.

    Posle Japana, događaja na Severu Afrike i u zoni Persijskog zaliva, Rusija izgleda kao jedini, kako primećuje radio, pouzdan partner i praktično garant energetske bezbednosti Evrope. Već preko 40 godina izvoze gas Evropljanima. I samo je dva puta, na kratko vreme, došlo do prekida – 2005. godine zbog ljutih mrazeva i 2009. godine krivicom Ukrajine. Pošto je tako, zašto se „Južnom toku“ ne bi dao status prioritetnog evropskog projekta? U odnosu na onaj koji ima „Nabuko“ i sasvim realni „Severni tok“?

    Na sastanku s predsednikom Austrije Hajncem Fišerom Dmitrij Medvedev je izrazio uverenost da će „Južni tok“ dobiti takav status.

    Šta to menja u praksi? – pitanje je upućeno direktoru Instituta za nacionalnu energetiku Sergeju Pravosudovu.

    Uz konstataciju da se jako mnogo menja on objašnjava da Kompanije koje budu sagradile gasovod imaće ekskluzivno pravo da ga koriste. Inače, svako ko eksploatiše gas, recimo u Turkmeniji, može da zahteva pristup kapacitetima „Južnog toka“. Status prioritetnog projekta za EU omogućava njegovim vlasnicima da mirno zaključuju s partnerima dugoročne ugovor. I još nešto. Smanjuju se finansijski rizici, a to znači da projekat dobija na važnosti u očima investitora.

    Pozitivan odnos prema „Južnom toku“ postepeno osvaja umove u EU, smatraju ruski stručnjaci. Usaglašavanje prezentacije projekta u Briselu s Evropskom komisijom je još jedna potvrda toga, konstatuje „Glas Rusije“.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE