Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BG: Brankov most pod prismotrom

    Gotovo da nema dana, a da u policiju ne stigne bar jedna dojava o postavljenoj bombi. Prvi na udaru, Brankov most. Srećom, do sada su sve dojave bile lažne. Ipak, iako ovakve neslane šale nisu novina u prestonici, one unose nemir i paniku među Beograđane, prave veliki posao policiji i konačno, i trošak državi.


    Zbog svega toga, građani se sve više pitaju ko i kako obezbeđuje ovaj strateški objekat u prestonici? U MUP Srbije tvrde da postoje kamere koje prate funkcionisanje saobraćaja na ovoj saobraćajnici, a samim tim kontrliše se i bezbednost. Predstavnici MUP ne žele da otkriju koliko je kamera tačno postavljeno i gde se one nalaze, ali nezvanično se priča da, bar kad je reč o Brankovom mostu, postoje dve. Jedna, prati sva dešavanja i kretanja iz pravca ka Zelenom vencu, dok ona druga snima sve ono što se događa na ovom mostu iz pravca ka Novom Beogradu. Da li postoji još neka, strogo je poverljiv podatak, bar što se tiče policije.
    Brankov most i fizički obezbeđuju pripadnici MUP Srbije. Neki ga konstantno promatraju, poput pripadnika Rečne policije, kojima je to obaveza zbog čestih pokušaja samoubistava. Uz njih tu su i saobraćajci, koji kontrolišu način protoka vozila i naravno policajci iz Javne bezbednosti. Međutim, kao ispomoć dežuraju, kako saznajemo, i pripadnici Žandarmerije, kojih ima na obe strane mosta, ali i policajci u civilu. To samo dokazuje da je Brankov most jedan od najčuvanijih objekata u gradu, na koji svakodnevno motri stotinjak policajaca i preko kojeg pređe na hiljade ljudi.
    Međutim, svaki most, kako objašnjava kriminolog Ratimir Vojvodić, ima i osetljiva mesta za diverzantsko delovanje. Zbog toga bi ključne tačke na njemu trebalo da budu posebno obezbeđene instaliranjem alarma i sprečavanjem da svako može da im priđe.
    – Onaj ko hoće da digne most u vazduh nije laik. On tačno zna koja su to ranjiva mesta na kojima može da postavi eksploziv. Od te ključne pozicije zavisi i količina eksploziva koja će da poruši ili ošteti most. Naravno, sve to i košta. Pitanje je koliko država, Grad Beograd, policija, mogu da izdvoje sredstava za maksimalnu zaštitu Brankovog i drugih mostova – napominje naš sagovornik.
    Gradonačelnik Dragan Đilas je nedavno izjavio da je intenzivirana komunikacija sa Ivicom Dačićem, ministrom srpske policije. Očekuje se da MUP Srbije uskoro izađe sa konkretnim predlozima koji će omogućiti da se maltretiranje Beograđana zbog dojava o lažno postavljenim bombama, konačno okonča. Da li će se to uskoro i ostvariti, ostaje da se vidi.

    Dotle, prema rečima Ivana Živkovića, komandira specijalne jedinice MUP Srbije za protivdiverzionu zaštitu, dužnost policije je da svaku dojavu tretira kao istinitu:
    – Kad dobijemo dojavu, prvo kontaktiramo sa odgovornim licem u toj ustanovi, ili zaduženoj za objekat – objašnjava Živković. – Specijalne ekipe uvek izlaze na teren u pratnji vodiča službenih pasa koji su obučeni da nanjuše eksploziv. Detaljno pretražuju mesto i evakuišu prostor, jer rizik uvek postoji. Procedura je, u odnosu na druge objekte, nešto složenija kad je reč o mostovima, kako zbog same strukture mostova, tako i velike frekvencije saobraćaja, bilo da je reč o vozilima, bilo o pešacima. Zbog toga, provera mostova, traje nešto duže od drugih.
    Beogradska policija godišnje zabeleži više od 200 lažnih poziva, a najveći broj dolazi iz telefonskih govornica i mobilnih telefona. Ako je dojava upućena na „92”, poziv se automatski očitava na ekranu operatera, a mesto pozivaoca odmah se locira. Od početka ove godine, zabeleženo je više od 100 poziva, od kojih osam kad je reč o Brankovom mostu, i po jedan na Pančevačkom mostu, odnosno Gazeli.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE