Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najmanji pingvini na svetu našli utočište na Novom Zelandu


    Nekoliko najmanjih pingvina na svetu pronašli su utočište na Novom Zelandu u antarktičkom internacionalnom centru Kristčrč, pošto je klimatski fenomen poznat kao „La Ninja“ potpuno opustošio njihova prirodna staništa i usmrtio 80-90 procenata populacije.

    „La Ninja“, koja je karakteristična za centralni i istočni deo tropskog pojasa i hladi površinske vode Pacifika, početkom godine je izazvala obilne padavine i katastrofalne poplave u Australiji, a zatim krenula prema istočnim obalama Novog Zelanda, prenela je agencija Frans pres.

    „Ova godina je bila strašna, jer je veliki broj pingvina umro od gladi“, rekla je Širlin Helps, jedna od zaposlenih u Centru i dodala da su mnogi pomrli i pre nego što im je pružena pomoć, a oni koji su preživeli bili su previše mršavi.

    „Bilo ih je puno sa slomljenim perajima i kljunovima, a mnogi su imali i ozbiljnih poremećaja u varenju. I oni bi uginuli da ih nismo doneli ovde“, priča čuvarka Malori Haket i dodaje da, za sada, u Kristčrču ima oko 24 pingvina.

    Jedan od stanovnika koji, možda, najviše privlači pažnju je Elvis, koji je potpuno slep i svoj plen lovi po komešanju vode kada mu se riba ubaci.

    „Centar je veoma važan za prihvat povređenih ptica. Trudimo se da ih u potpunosti oporavimo i izlečimo pre nego što ih pustimo u divljinu. Izuzetno je teško kada znate da ona neće preživeti ukoliko je pustite neizlečenu“, napomenula je Helps.

    Pingvini, koji su još paznati kao „Mali plavi“ i „Čarobni pingvini“, najmanji su pingvini na svetu – visoki su oko 25 santimetara i teški kilogram.

    Novozelandsko Odeljenje za konzervaciju ističe da bi populacija pingvina, koja broji oko 50.000 jedinki, mogla da se oporavi posle naleta „La Ninje“, ali da se boje za divlji životinjski svet, čija prirodna staništa uništava čovek.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE