Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta pojeftinila zbog jačeg dolara

    Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na nešto iznad 99 dolara za barel usled jačanja američke valute, što je „tečno zlato“ učinilo skupljim za ulagače koji raspolažu drugim valutama.

    Cena američke „lake“ nafte za terminsku isporuku u julu je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 97 centi na 99,13 dolara za barel, nakon rasta u petak od 1,17 dolara na iznos od 100,10 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    U isto vreme je evropska „brent“ nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 94 centa na 111,45 dolara za barel.

    Evro je na berzi u NJujorku oslabio u odnosu na američku valutu na 1,4084 sa 1,4159 dolara od petka, dok je istovremeno dolar ojačao prema japanskoj valuti na 81,97 sa 81,90 jena.

    Najvažnija energetska sirovina je do danas značajno pojeftinila sa 30-mesečnog maksimuma od blizu 115 dolara za barel, postignutog 2. maja, što je posledica rasta vrednosti dolara i pokazatelja da tražnja benzina u SAD slabi.

    „S obzirom na dolar koji jača, slabe makroekonomske podatke i visoke cene goriva na pumpama u SAD, smatramo da trend prodaje nafte nije okončan“, navodi se u izveštaju konsultantske firme „Šork grup“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE