Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oblak vulkanskog pepela iduće nedelje nad Evropom

    Ukoliko se erupcija vulkana Grimsvetn na Islandu nastavi istim intenzitetom, vulkanski pepeo bi mogao bi već u utorak stići do Škotske a u četvrtak i petak i do delova Britanije, Francuske i Španije, upozorile su danas avio kompanije.
    Upozorenje je zasnovano na petodnevnoj vremenskoj prognozi ali ga treba uzeti sa rezervom jer su vazdušne struje drugačije nego prošle godine kada su se avio kompanije širom Evrope otkazivale letove zbog vulkanskog pepela, prenosi AP pozivajući se na izjave predstavnika meteroloških službi.
    Vulkan Grimsvetn, najaktivniji vulkan na Islandu, sinoć je proradio a dim i pepeo i dizao se iz kratera 20 kilometara u nebo.
    Evropske vlasti su saopštile da se u evropskom prostoru ne očekuju promene u redu letenja prekookenaskih aviona.
    Kriza je zasada ograničena na Island gde je danas obustavljen vazdušni saobraćaj i zatvoren najveći međunarodni aerodrom Keflavik u blizini Rejkjavika.
    „Naš najveći međunarodni aerodrom Keflavik se zatvara. Vazdušni prostor se zatvara“, izjavila je portparolka civilne vazduhoplovne vlasti Isavia Hjordis Gudmundsdotir agenciji AFP.
    Grimsvetn leži ispod nenaseljenog najvećeg glečera Vatnajokul na jugoistoku Islanda. Erupcija tog vulkana poslednji put je registrovana 2004. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE