Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šoškić: Sve regionalne valute ojačale u odnosu na evro

    Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je da je jedan od razloga za naglo jačanje vrednosti dinara u odnosu na evro i činjenica da su sve regionalne valute u poslednje vreme ojačale u odnosu na monetu Evropske unije.

    Šoškić je u intervjuu za današnji Dnevnik rekao da snažna, konkurentna privreda i jak izvoz vode jačanju valute i prilivu deviza, ali da se ne sme zaboraviti da svaki ulazak deviza u zemlju ne mora doći isključivo od izvoza.
    „U Srbiju dolaze prilično visoke doznake naših građana koji žive u inostranstvu, zatim kroz donacije, pa putem zaduživanja, a novac stiže i preko direktnih stranih investicija“, rekao je guverner NBS.
    Dodao je da je Srbija trenutno i veoma zanimljiva stranim ulagačima, jer je finansijski stabilna i ima visoke kamate.
    „To je posledica restriktivne monetarne politike koju vodimo da bismo smanjili inflaciju, a takve mere po pravilu stvaraju i pritisak na rast deviznog kursa nacionalne valute. To je situacija u kojoj se mi sada nalazimo“, rekao je Šoškić.
    Govoreći o zaduženosti građana, Šoškić je rekao da ne očekuje da će nivo zaduženosti bitnije da raste pre potpunog ekonomskog oporavka zemlje, jer veruje da su naši ljudi pažljivi i da racionalno razmišljaju o svojim mogućnostima kada preuzimaju finansijske obaveze.
    „Nadam se da će im i Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, čija će primena početi uskoro, pomoći da realno sagledaju svoje finansijske mogućnosti. Jer, ipak im on obezbeđuje zaštitu u skladu sa standardima u Evropskoj uniji“, kazao je Guverner NBS.
    Na pitanje kakvo kretanje cena možemo očekivati do kraja godine ocenio je da je inflacija u Srbiji nedopustivo visoka i da se mora što pre vratiti u predviđene okvire.
    „Na povećanje stope najviše su uticali poskupljenje hrane i povećanje onih cena koje su pod državnom kontrolom. Nijedna od te dve grupe ne može se kontrolisati merama monetarne politike“, rekao je Šoškić.
    On je izrazio uverenje da će kombinacija mera NBS i onih koje donose drugi organi početi da daje rezultate, naročito u drugoj polovini godine i dodao da će zbog toga monetarna politika NBS ostati restriktivna.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE