Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Međunarodna konferencija o nekretninama i arhitekturi „Blok“

    Treća međunarodna konferencija „Blok“ biće održana 2. i 3. juna 2011. godine u beogradskom „Zira“ centru. Kako kažu organizatori, proslogodišnja konferencija „Blok“ je upamćena po velikoj posećenosti stručne javnosti, kao i po predavačima koji su istaknute i svetski priznate arhitekte.

    Vesna Krizmanić, izvršna direktorka kompanije „Projmetal“, najavila je da će ovogodišnja konferencija biti izuzetna prilika da se na jednom mestu okupe arhitekte i drugi stručnjaci iz oblasti projektovanja, izgradnje, nekretnina, i dizajna. Predstavila je ovogodišnji program „Blok“ konferencije, koja kao i dve prethodne godine kao osnovni putokaz ima kvalitet u arhitekturi i gradnji, unapređenje lokalnog ambijenta kroz razmenu iskustava sa svetski priznantim arhitektama, i otvaranje i pokretanje tema bitnih za arhitektonsku struku.

    Fokus ovogodišnje konferencije je na izvođenju objekata, specifičnostima i interesantnim rešenjima, a osam predavača iz inostranstva predstaviće svoje projektne biroe i najuspešnije projekte kroz dva panela – „diskursi“ i „prakse“.

    – Panel „diskursi“ treće međunarodne konferencije „Blok“ biće posvećen istraživanjima parametara u otvorenom polju diskursa o arhitekturi. U panelu „prakse“ predstavnici najznačajnijih svetskih arhitekata, predstaviće svoje izvedene projekte, sa posebnim osvrtom na primenjena rešenja, specifičnosti i eventualne probleme sa kojima su se susretali tokom izvođenja – rekla je Vesna Krizmanić, izvršna direktorka kompanije „Projmetal“.

    Dragana Mecanov, urednica programa konferencije „Blok“, predstavila je osam predavača, vrhunskih arhitekata iz inostranstva:

    Eric Owen Moss iz Kalifornije jedan je od najznačajnijih predstavnika dekonstruktivizma u SAD. Ovo je Moss-ov prvi boravak u regionu, zbog čega zaslužuje veliku pažnju stručne javnosti. Njegovi ključni projekti koji su prepoznatljivi za najširu javnost su: muzej 21. veka u Permu u Rusiji, poslovna zgrada Beehive, Culver City, Kalifornija, poslovna zgrada Stealth, Kalifornija, instalacija na Venecijanskom bijenalu 2010. godine u paviljonu Austrije.

    Sami Rintala iz Norveške odazvao se pozivu projektantskog tima „Herzog&Meuron“ (koji su odabrali stotinu vrhunskih arhitekata iz celog sveta) i učestvovao u velikom projektu „Ordos 100“ u Mongoliji, realizujući stambenu jedinicu na stubovima izdignutu od nivoa tla. Najprepoznatljiviji projekti su na granici instalacija, eksperimenata i savremene arhitekture: Boxhome u Norveškoj, Element House, instalacija u Južnoj Koreji, GRAPH, arhitektonski projekat smeštajne jedinice.

    Projekti arhitekte Bjarne Mastenbroek iz Holandije su najširoj javnosti prepoznatljivi po svom atraktivnom i neobičnom dizajnu. On je, bez sumnje, jedan od najznačajnijih i najorginalnijih arhitekata u Evropi. Ključni projekti su Villa Vals u Švajcarskoj, zgrada holandske ambasade u Adis Abebi, u saradnji sa Dirk van Gamerenom, koja je nagrađena prestižnom nagradom Aga Khan, Wolzak, Farmhouse, Holandija

    Hong Kong sa svojim visokim intezitetom razvoja, i poslovnim okruženjem zahtevnih klijenata, pokazao se kao sjajan inkubator inovacija, a arhitekta Alexander Lush predstaviće značajne projekte studija DLN – nekeh od najviših oblakodera na svetu: Citic Plaza u Hong Kongu, osma najviša zgrda na svetu, Grand Lisboa, takođe u Kini, poslovna zgrada u Kini – Kwun Tong 223 (visine 223 metra).

    Wilfried Hackenbroich, jedan od najznačajnijih arhitekata u Evropi, region Srbije mu je jedno od interesovanja naučno istraživačkog rada, a za stručnu javnost je zanimljivo njegovo angažovanje u školi za arhitekturu i primenjenu umetnost BAUHAUS u Nemačkoj. Ključni projekti su Jeongok Kulturni centar u Južnoj Koreji, nagrađen na međunarodnom konkursu. Zatim The Traffic Clouds, samostalna izložba arhitektonske instalacije, kao i Haarwerk, avangardi pristup dizajnu enterijera.

    Jedan od koncepata Treće međunarodne konferencije „Blok“ je dolazak arhitekata poreklom iz Srbije, koji su realizovali veliki broj značajnih projekata i koji su ostvarili veliki uspeh u inostranstvu.

    Aleksandar Zeljić, arhitekta u jednoj od najvećih kompanija za arhitektonsko projektovanje (zapošljava preko 2.500 arhitekata u biroima širom sveta) na konferenciji „Blok“ prikazaće svoje projekte „Shangai Tower“ – kada bude završen 2014. godine, to će biti druga najviša zgrada na svetu visine 632 metra. Aleksandar Zeljić će objasniti metodologiju projektovanja fasade. Njegovi projekti su i „XE Tower“, projekat u Južnoj Koreji, BJ – CBD Tower u Kini.

    Đorđe Dašić je jedan od vodećih arhitekata u Japanu. Ključni projekti su: Armani Casa u Japanu, Minami Hara u Japanu, zgrade Deutsche banke u Japanu, Indoneziji i drugim zemljama.

    Bratislav Gaković, arhitekta iz Velike Britanije, koji je karijeru paralelno razvijao u Srbiji, a potom u gradovima u Engleskoj. Osnovao je autorski studio Architectural Alchemy. Najznačajniji projekti su Parkway Gate, The Jewel u Velikoj Britaniji i Westbridge No1 Tower, takođe u Velikoj Britaniji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE