Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uljanoj repici u EU nužne padavine

    Uljanoj repici u EU hitno je potrebna kiša, s tim što padavine najavljene za vikend već stižu suviše kasno za ovu uljaricu u Nemačkoj – najvećem proizvođaču u Uniji, ali bi mogle da pomognu da se ostvari dobar rod tog useva u Francuskoj i Velikoj Britaniji, procena je analitičara.
    Uljana repica je vodeća sirovina za jestivo biljno ulje u EU i značajan sastojak biogoriva, prenela je u četvrtak novinska agencija Rojters.
    U Nemačkoj je tokom aprila palo svega 38 odsto uobičajenih kiša, a i od početka maja situacija nije bolja. Stručnjaci ističu da je takvo vreme već nanelo nepopravljivu štetu tamošnjoj uljanoj repici. Naročito je pogođen sever Nemačke, gde se za neke oblasti predviđa podbačaj prinosa za 20 do 30 odsto.
    Prema prognozi specijalizovanog časopisa „Oil vorld“, nemački rod uljane repice u ovoj godini bi mogao da opadne na 4,90 miliona tona sa 5,75 miliona tona u 2010.
    Andre Merien, stručnjak francuskog Instituta za uljarice Setiom, tvrdi da će suša ostaviti „ožiljke“ na ovogodišnjem domaćem rodu uljane repice.
    Ovaj usev u Francuskoj upravo ulazi u kritičan period razvoja – nalivanje mahune, pa bi obilnije padavine u naredne dve nedelje mogle da poprave potencijal prinosa.Francuska je prošle godine proizvela 4,82 miliona tona uljane repice.
    Situacija je još nešto povoljnija u Velikoj Britaniji, trećem najvećem proizvođaču uljane repice u Uniji.
    Protekli sušni period tamo još nije naneo ozbiljne štete toj uljarici pa je, pod uslovom povoljnijih vremenskih prilika narednih nedelja, još uvek moguć rekordan rod, ističe Džon Torp, rukovodilac sektora uljarica britanske kooperative farmera Openfild.
    Torp zasad predviđa britanski rod uljane repice na 2,3 miliona tona, prema rekordna 2,2 miliona tona u 2010. Pri tom, treba imati u vidu da su britanske površine pod ozimom uljanom repicom za ovogodišnji rod povećane za 11,5 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE