Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Japan: Evakuacija i izvan zone od 20 kilometara


    Japanske vlasti počele su danas da evakuišu stanovništvo iz zone šire od one koja je dosada bila proglašena rizičnom zbog nuklearne katastrofe u Fukušimi, a bila je ograničena na udaljenost 20 kilometara od centrale.

    Oko 4.000 stanovnika sela Idate Mura i 1.000 meštana grada Kavamata-čo, koji se nalaze u pojasu od 30 kilometara od nuklearnog postrojenja, počeli su da se u grupama sele u hotele, javni smeštaj i druge kapacitete u okolnim gradovima, javljaju agencije.
    Mesta Idate Mura i Kavamata-čo su, zbog prirode vetrova u toj zoni, stalno bila izložena velikim količinama radioaktivnih supstanci. Vlasti su zato odlučile da stanovnici treba da odu zbog rizika po zdravlje, ali verovatno neće kažnjavati one koji ostanu, javila je agencija Frans pres.
    „Imajući u vidu budućnost naše dece i mladih, kao i zdravlje naših stanovnika, nemamo izbora nego da evakuišemo stanovništvo“, rekao je Norio Kano, gradonačelnik Idate Mura, obećavši da će lično učiniti sve što može da se svi vrate kućama što je pre moguće.
    U prvoj grupi stanonvnika koji su napustili selo bile su pretežno mala deca i trudnice za koje je rizik i najveći.
    Nuklearna elektrana Fukušima je teško oštećena u snažnom zemljotresu i cunamiju koji su pogodili Japan u martu i izazvali najveću nuklearnu krizu za poslednjih 25 godina.
    U međuvremenu, danas je odlučeno da svi reaktori u staroj nuklearnoj centrali Hamaoka budu zatvoreni.
    Seizmolozi odavno upozoravaju da bi i region Tokai, jugozapadno od Tokija u kome se nalazi ova centrala, mogao da bude pogođen zemljotresom.
    Vlasti su saopštile da će centrala ostati zatvorena dok ne bude izgrađen viši zaštitni zid prema moru i preduzete druge mere koje bi je zaštitile od jačeg zemljotresa i cunamija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE