Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švajcarska ukida poreske olakšice za bogate strance

    Nekoliko švajcarskih kantona priprema referendume o ukidanju poreskih olakšica za bogate strance, a u slučaju da stanovništvo tako odluči presušiće priliv finansijskih magova iz Londona koji računaju na niske poreze.

    Prema pisanju britanskog Daily Telegrapha, šest švajcarskih kantona je najavilo referendume o ukidanja poreskih olakšica imućnim strancima. U jednom od njih, Turgau, glasanje bi moglo da se organizuje već ove nedelje.

    Inicijativu za ukidanje sličnih poreskih olakšica u celoj zemlji zastupaju alijansa levičarskih partija frankofonskih kantona Alianc de Gosh, Socijaldemokratska partija, kao i „zeleni“.

    Strani bogataši, njih oko 4.000 koji žive u Švajcarskoj, sada plaćaju paušalni porez – na određenu dogovorenu sumu, a ne na ukupne prihode. Ovo pravo dobijaju sve novopridošlice u zemlju.

    Prema rečima jednog poslanika parlamenta, poznati vozač formula Mihael Šumaher tako plaća tek deseti deo poreza koji bi morao da izmiruje ako bi se olakšice ukinule.

    Specijalni porezi u Švajcarskoj veoma su privlačni finansijerima iz Londona i nekih drugih evropskih zemalja.

    Više od ostalih, Švajcarska mami londonske bankare i menadžere hadge fondova zbog pooštrene regulative u finansijskom sektoru Velike Britanije i uvođenje 50-postotnog poreza na bonuse britanskih „lovatora“.

    Svoja sedišta u alpsku zemlju preselila su dva najveća londonska hadge fonda, a planinski zrak Švajcarske prija i bogatašima iz Italije, Francuske, Rusije, Njemačke i skandinavskih zemalja.

    Nekoliko švajcarskih kantona je referendumom već ukinulo poreske olakšice za bogate emigrante iz inostranstva. Tako je jedan od finansijskih centara zemlje, Cirih, odustao od sličnog oporezivanja od 2010. godine, zbog čega je gotovo polovina imućnih stranaca koji su tu živeli napustilo tu zemlju.

    Vrlo je verovatno da će ukidanjem poreskih olakšica i u drugim kantonima primorati bogate strance da napuste Švajcarsku i presele se u zemlju s blažim poreskim režimom, kao što je naprimer Malta, procjenjuju analitičari.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE