Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tadić: Fijat pokretač napretka

    Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas uverenje da će početak masovne proizvodnje novih modela automobila u kompaniji „Fijat automobili Srbija“ dati nemerljiv doprinos ekonomskom oporavku Kragujevca ali i doprineti smanjenju srpskog trgovinskog deficita.

    Tadić je, prilikom obilaska radova na rekonstrukciji najveće Fijatove proizvodne hale u Kragujevcu, poručio da će zajednička kompanija Srbije i Fijata doprineti i tehnološkom napretku srpske privrede, budući da modeli koji će od sledeće godine biti masovno proizvođeni u Srbiji pripadaju novoj generaciji vozila.

    „Ovde će se proizvoditi dva modela automobila koji su izuzetno tehnološko ostvarenje, to neće biti automobili starije generacije, već nove generacije, to je veoma značajna činjenica“, rekao je Tadić.

    Predsednik Srbije nije želeo da govori o preciznim rokovima za početak proizvodnje novih modela automobila u kompaniji „Fijat automobili Srbija“, ističući da ga pređašnja iskustva uče da nije dobro davati previše obećanja.

    „Previše je bilo obećanja koja nisu ostvarena. Kažem vam šta je plan i tražim od građana podršku za realizaciju tih planova. Nije dobro da kreiramo ambijent u kojem stalno političari nešto obećavaju, ponekad i nemoguće, zbog stalnih zahteva za obećanjima, pa se onda razočaramo“, rekao je Tadić, izrazivši očekivanje da će, nakon Fijata, i druge velike svetske kompanije biti privučene u Srbiju.

    Tadić je najavio da će verovatno u junu u Beogradu biti održan sastanak predstavnika vlada Srbije i Italije na kojem će biti potvrđeno strateško partnerstvo dve države i koji će biti prilika za pokušaj da se još neke italijanske kompanije privuku u Srbiju, budući da ona pruža bolje uslove za poslovanje od većine evropskih zemalja.

    Ćirić: Probni primerci do kraja godine

    Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, koji je zajedno sa predsednikom Tadićem posetio proizvodnu halu kompanije „Fijat automobili Srbija“, gde je već dovežen deo nove opreme, rekao je da bi, prema dinamici radova, prvi, probni primerci novih „Fijatovih“ modela mogli da do kraja godine siđu sa proizvodne trake.

    Ćirić je dodao da su on i predsednik Tadić danas u razgovoru sa poslovodstvom „Fijata Srbija“ preneli uveravanja Vlade Srbije da će ispuniti sve svoje obaveze prema zajedničkoj kompaniji, a to se, pre svega, odnosi na projekte saobraćajne infrastrukture, kako bi se olakšao transport automobila ka trećim tržištima.

    On je podsetio da se Vlada Srbije obavezala da završi autoput do Batočine do sredine 2012. godine, a zatim i južnu obilaznicu oko Kragujevca i lokalne puteve.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE