Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bramerc stigao u Beograd

    Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovao je danas popodne u dvodnevnu posetu Beogradu tokom koje će, uoči podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN u junu, sa srpskim zvaničnicima razmotriti saradnju Srbije sa Tribunalom.

    Bramerc se prvo sastaje sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i članovima Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, a nakon toga sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem.

    Glavnog Haškog tužioca će sutra primiti predsednik Srbije Boris Tadić, a razgovaraće i sa zamenikom premijera i ministrom policije Ivicom Dačićem.

    Bramerc je u intervjuu Tanjugu, uoči posete Beogradu, rekao da će sagovornicima u glavnom gradu Srbije preneti stav „da se moglo i da se može učiniti više po pitanju saradnje sa Sudom“.

    On je istakao da hapšenje Mladića i Gorana nema alternativu, da preporuke koje je dao u februaru još nisu ispunjene, a da će izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom konačno biti uobličen posle razgovora sa srpskim vlastima.

    Glavni haški tužilac je naglasio da će tokom posete Beogradu, kao i ranije, istaći da je uslovljavanje „veoma koristan instrument“.

    Na pitanje šta predstavlja glavnu prepreku koja onemogućava hapšenje preostalih begunaca, Bramerc je odgovorio da je to veoma „teško i kompleksno pitanje“, da je svestan da to nije lak zadatak, ističući, međutim, da su u prošlosti neke prilike propuštene.

    Vukčević je uoči Bramercove posete izjavio da su do 2007. godine u više navrata vođeni pregovori sa porodicama Mladića i Hadžića o njihovoj predaji i da je spreman i sada da pregovara o tome.

    „I ja sam spreman da pregovaram sa porodicama njih dvojice, da bismo završili ovu temu i sprečili dodatne pritiske na Srbiju zato što su njih dvojica u bekstvu. I danas ih pozivam da se dobrovoljno predaju i pokažu realan patriotizam, i spreče da njihove porodice i prijatelji budu u neprijatnoj situaciji“, rekao je Vukčević.

    U protivnom, naveo je on, svima koji su povezani sa njima zaplenićemo imovinu u skladu sa zakonima koje je Srbija donela, posebno Zakonom o oduzimanju imovine.

    „Svaku novu informaciju (o Mladiću i Hadžiću) momentalno proveravamo i nadamo se da će nas upravo ona dovesti do njih dvojice“, rekao je Vukčević, dodajući da veruje da su u Srbiji presečeni svi izvori finansiranja za njihovo skrivanje.

    Šef vladine kancelarija za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je da Beograd „ozbiljno traga“ za haškim beguncima i da je glavni tužilac Serž Bramerc upoznat o svim detaljima te potrage.

    Ignjatović je kazao i da ne veruje da će Bramercov junski izveštaj o saradnji Srbije biti bitno drugačiji od prethodnog.

    „To što su Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje nedostupni jeste ozbiljan problem, koji ne bih minimalizovao, ali potrage za njima su ozbiljne i Bramerc je upoznat sa svim što se preduzima na tom planu“, rekao je Ignjatović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE