Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji se svake godine ugasi jedan grad

    Svake godine broj stanovnika u Srbiji umanji se za 30.000 do 35.000, što znači da se godišnje ugasi grad veličine Rume ili Jagodine, izjavio je u utorak direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirović.

    On je na konferenciji za novinare dnevnog lista „Danas“ rekao da se broj stanovnika u Srbiji u poslednjih 10 godina smanjio za 200.000 kao i da se negativan prirodni priraštaj u centralnoj Srbiji beleži od 1992. godine.

    „Samo 11 opština je prema istraživanju iz 2009. godine imalo pozitivan prirodni priraštaj“, istakao je Vukmirović.

    Prema njegovim rečima demografsku sliku Srbije karakteriše visoka starost stanovništva, odnosno prosečna starost stanovnika Srbije je 41,2 godine, stopa nataliteta 1,4, dok u 370 sela u poslednjih 10 godina nije rodjeno nijedno dete.

    Prema podacima iz 2009. godine od 7,3 miliona stanovnika Srbije 30 odsto živi na teritoriji Beograda, Niša i Novog Sada, a kako je rekao Vukmirović, žene su te koje sa sela odlaze češće od muškaraca.

    Prema podacima, u prestonicu Srbije godišnje dodje oko 50.000 stanovnika.

    Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić istakao je da je grad pokrenuo inicijativu za osnivanje Saveta za migracije, koji bi trebalo da odgovori na pitanja ko dolazi u glavni grad, koliko se zadržava i kad napušta prestonicu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE