Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tokio predstavio novu energetsku strategiju

    Japanski premijer Naoto Kan predstavio je danas novi plan razvoja energetskog sektora koji obuhvata povećanje snage nuklearnih elektrana za 30 odsto i promovisanje obnovljivih izvora energije.

    Kan je na konferenciji za novinare rekao da Japan posle onoga što se dogodilo u nuklearnoj centrali u Fukušimi mora da uspostavi dugoročnu politiku u energetskom sektoru.

    Premijer je podsetio da su nuklearno i fosilno gorivo do sada bili temelj japanske energetske politike, ali da sada tome treba pridodati i obnovljive izvore kao što su solarna energija, energija vetra i biomase.

    „Obezbedićemo sigurnost nuklearnih generatora i učiniti napore za dalje promovisanje obnovljive energije“, rekao je Kan i podsetio da u primeni obnovljive energije Japan zaostaje za SAD i Evropom.

    Japanski premijer najavio je da će počev od juna primati umanjenu platu, sve dok se ne reši kriza u vezi sa nuklearkom u Fukušimi.

    Posle zemljotresa i cunamija, koji su 11. marta pogodili Japan, došlo je do ozbiljnog kvara na reaktorima u nuklearnoj elektrani u Fukušimi, koji je pretio da preraste u katastrofu. Zbog povećanog zračenja evakuisano oko 80.000 ljudi.

    Stručnjaci procenju da će biti potrebno šest do devet meseci za potpuno hladjene reaktora, što će omogućiti zatvaranje elektrane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE