Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dva potpuno pogrešna načina mršavljenja

    Strah od „nezdravog“ i „masnog“ može štetiti više od odreska ili čaše vina.

    A forsirano skidanja kilograma uz pomoć ekstremnih dijeta koje učestalo ponavljate ili intenzivnog treninga kontraproduktivno je. Dr. Ralph Cinque iz lečilišta Hygeia (Yorktown, SAD) u magazinu „Health Reporter“ tvrdi da je savremeni čovek toliko navikao na prekomernu težinu, da stanje gojaznosti već prihvata kao normalno. A kad odluči da smrša, po pravilu to čini – pogrešno! Forsirani rad u teretani ili totalno izgladnjivanje kojekakvim dijetama, tvrdi dr. Cinque, dva su najčešća pogrešna puta, piše Net.

    Prvi vodi u gojaznost, a drugi u bolest! Već i laička iskustva, naime, pokazuju da intenzivni trening, zbog trošenja energije, rezultuje povećanom potrebom organizama za hranom, a nestručne dijete mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

    S druge strane, treba znati da je gojaznost često posledica psihičkih trauma, stresova, anksioznosti i sl., pa rekreacijske aktivnosti manjeg intenziteta (pešačenje, joga, planinarenje, vožnja biciklom itd.), ako pridonose opštem stanju opuštenosti i mira, automatski smanjuju potrebu za hranom.

    Izraelske studije (Gooper, Aygen), pokazale su da psihička relaksacija smanjuje nivo holesterola i pridonosi regulisanju telesne težine, dok praktični rezultati grupe psihologa bostonske klinike „Dr. Hanmann“ pokazuju da je u 80 posto slučajeva debljina rezultat psihičkih faktora, a da se normalna vitka linija najbolje održava umerenom telesnom aktivnošću, pravilnom ishranom i zdravim navikama.

    Ali i kod zdravih navika treba biti oprezan. Novija istraživanja pokazuju da ljudi normalne telesne težine duže žive od gojaznih, ali da najranije umiru oni čija je vitkost rezultat neprekidnog odricanja i izgladnjivanja.

    Ako hoćete ostati zdravi, ne smete biti zagriženi asket, koji sve deli na zdravo i nezdravo. Stalni strah od „nezdravog“ daleko je štetniji od dobrog odreska ili čaše vina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE