Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro struja iz „Prvoneka“

    Na brani „Prvonek“, kod Vranja, biće izgrađena prva od 18 takozvanih malih hidroelektrana. Izgradnju novih i revitalizaciju još 17 starih hidroelektrana finansiraće Elektroprivreda Srbije.

    U izgradnju mini-elektrane kod Vranja, tačnije, dva agregata snage 100 i 800 kilovata, EPS planira da uloži 1,4 miliona evra. Ukupno, pak, u svih 35 hidroelektrana biće uloženo 80 miliona evra.

    – Pripremamo dokumentaciju, očekujemo da bi već u septembru mogla da proradi hidroelektrana. Struja koju će ona proizvoditi biće namenjena, prvenstveno, potrebama brane – kažu u vranjskom „Vodovodu“.

    Zoran Knežević, direktor vranjske „Elektrodistribucije“, smatra da će struja koju proizvedu dva agregata biti dovoljna za 200 do 500 potrošača, u zavisnosti da li je reč o ljetnoj ili zimskoj tarifi. Možda bi EPS mogao da na sebe preuzme održavanje brane „Prvonek“, pa bi korist bila obostrana – nagoveštava Knežević.

    U „Vodovodu“ u Vranju objašnjavaju da ideja o hidroelektrani postoji još od kada je počela izgradnja brane. U reci Banjštici, koja puni branu, postoji višak vode koji može da se iskoristi za proizvodnju struje. Samo, nije bilo para do sada za tako nešto, priznaju u „Vodovodu“.

    Goran Petrović, direktor brane „Prvonek“, kaže da će veći agregat biti korišćen zimi, kada se ispušta veća količina vode iz brane, i  dodaje da će hidroelektrana biti u sistemu EPS i sve što se ne potroši ovde ići će drugim potrošačima.

    U EPS još kažu da trećina struje koju godišnje proizvedu dolazi iz hidroelektrana, pa je ovakav projekat više nego isplativ. Izgradnja malih hidroelektrana biće, delom, finansirana iz kredita Evropske banke, odakle će biti obezbeđeno 45 miliona evra. Ostatak će, kroz razne projekte, finansirati EPS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE