Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ombudsman: Prava radnika kolateralna šteta

    Zaštitnik građana Saša Janković je, povodom 1. maja, međunarodnog praznika rada, istakao da se u uslovima ekonomske krize i nezaposlenosti ponovo javlja rad „na crno“ ili se plate prikazuju manjim nego što jesu, da bi se plaćali manji doprinosi.

    „Nesklad između propisa i u praksi poštovanih prava zaposlenih se olako toleriše i opravdava, dok pojedini poslodavci, pogotovo u manjim mestima, zloupotrebljavaju masovnu nezaposlenost i praktično ucenjuju građane da rade pod bilo kakvim uslovima“, poručio je Saša Janković.

    „Kada poslodavci krše zakon i ne uplaćuju obavezne doprinose u penzijski, zdravstveni i druge fondove, štetu i dalje po važećem zakonskom rešenju snose radnici“, navodi se u pisanoj izjavi Jankovića.

    Ombudsman naglašava da poslodavci argumentovano upozoravaju na procentualno previsoke doprinose, poreze, takse i druge državne i lokalne namete koji ih teraju u „sivu zonu“.

    „Veliki broj preduzeća i radnji muči se da opstane u takvim uslovima, i prava zaposlenih postaju kolateralna šteta na koju država jednim okom žmuri. Takva konfuzija otežava i da se razdvoje stvarno obespravljeni radnici od pojedinaca koji očekuju da i za nerad budu plaćeni i zaštićeni“, poručio je Janković.

    Zaštitnik građana navodi da radnici najčešće ukazuju da im poslodavci krše pravo na dnevni, nedeljni i godišnji odmor, da im ne plaćaju prekovremeni rad, da rade na određeno vreme znatno duže nego što je to predviđeno Zakonom o radu.

    Ima i diskriminacije žena na poslu, objašnjava Janković, dodajući da se osobe sa invaliditetom ne zapošljavaju u dovoljnoj meri.

    Podsećajući da nije ovlašćen da se bavi pojedinačnim slučajevima spornih odnosa između poslodavaca i zaposlenih, Janković uputio apel državi da obezbedi mnogo bržu i delotvorniju zaštitu prava radnika, a poslodavce podsetio na to da je samo poštovan radnik produktivan radnik.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE