Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Praznik prazni zalihe krvi

    Srbija, iako sa 3,31 odsto dobrovoljnih davalaca krvi, uspeva da zadovolji svoje potrebe, tokom prazničkih dana i u letnjem periodu, kuburi sa ovom dragocenom tečnošću. Odziv davalaca tada je minimalan.

     

    U celoj zemlji dnevno se prikupi oko 1.000 jedinica krvi, a skoro polovinu potroši Beograd. A, broj davalaca nije pravilno raspoređen: najrevnosniji su Vojvođani, dok se najmanje krvi prikupi na jugu zemlje. Uz to, godišnje se odbije od 10 do 15 odsto ljudi koji dođu da daju krv, a pri tom nisu zdravi.

    – Da ne bi došlo do nestašica, javnost se alarmira na vreme – kaže Gordana Antuljeskov, portparol Instituta za transfuziju krvi Srbije.

    Postoje, međutim, dani kada se prikupi jedva 100 jedinica krvi. Tada je najteže na internističkim odeljenjima, onkologiji i u ustanovama gde se rade transplantacije.

    Događa se, mada retko, da krv mora da se baci. Tako je pre nešto više od mesec dana u Institutu za transfuziju krvi Vojvodine određena količina jedinica krvi B krvne grupe povučena iz upotrebe, jer je istekao rok trajanja.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE