Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kažnjena rumunska kompanija kriva za zagađenje u Srbiji

    Rumunska Nacionalna garda za životnu sredinu novčano je kaznila preduzeće „Nova Moldova“ sa čijeg je jalovišta vetar doneo otrovnu prašinu i na teritoriju Srbije, javili su danas rumunski mediji.

    Kako se navodi, preduzeće je kažnjeno sa 60.000 leja (oko 14.300 evra) i upozoreno zbog toga što nije preduzelo mere za sprečavanje zagadjenja.

    Ministarstvo za životnu sredinu Rumunije saopštilo je danas da je zagadjenje otrovnom prašinom iz „Nove Moldove“ stiglo i u Srbiju, zbog dugotrajnog snažnog vetra.

    U saopštenju se navodi da se zbog košave podigla otrovna prašina sa bivšeg jalovišta rumunskog rudnika bakra, koje je zatvoreno još 2006. godine.

    Kada je jalovište zatvoreno, istovremeno je zaustavljena i stanica za pumpanje vode, zbog čega se to mesto sasušilo i postalo pogodno za stvaranje oblaka otrovne prašine, navode danas rumunski mediji.

    Ministarstvo za zaštitu životne sredine ocenilo je da je zbog sprečavanja zagadjenja usled suša i vetra, potrebno hitno zatvaranje svih rudarskih radova uz potrebne ekološke mere, ili pak ponovni početak cele proizvodnje čime bi i jalovište normalno funkcionisalo.

    Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić najavio je da će o problemu zagadjenja koje je iz Rumunije stiglo do Velikog Gradišta razgovarati s rumunskim zvaničnicima.

    Djelić je u Skupštini Srbije rekao da je Srbija već pokrenula diplomatski dijalog s Rumunijom za rešenje tog problema i da će nastojati da se to pitanje reši, ako je potrebno i uz pomoć Evropske unije.

    Na potezu od sela Vinci do Velikog Gradišta i Srebrnog jezera već nedelju dana taloži se otrovna prašina koju nanosi košava sa jalovišta rumunskog rudnika bakra i cinka „Nova Moldova“.

    Ta prašina u sebi sadrži bakar, cink, mangan i olovo, a lekari upozoravaju da sve te supstance, naročito olovo, mogu biti vrlo opasne po zdravlje ljudi i da u većim količinama izazivaju oboljenja jetre i nervnog sistema. Jalovište je na ostrvu u Dunavu, 12 kilometara od Velikog Gradišta.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE