Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od malih boginja u Srbiji 300 obolelih N

    U Evropi se ove godine znatno povećao broj obolelih od malih boginja, pri čemu je najviše pogođena Francuska, a u Srbiji je registrovano oko 300 obolelih, objavila je Svetska zdravstvena organizacija.

    Prema podacima SZO, od početka godine do 18. aprila u 33 evropske zemlje je zabeleženo više od 6.500 slučajeva obolelih od malih boginja, virusne infekcije koja najviše pogađa decu i preleži se za dve do tri sedmice, ali može da dovede do komplikacija opasnih po život, preneo je portal EurAktiv Srbija.

    Najviše je pogođena Francuska u kojoj je od januara do marta 2011. godine obolelo 4.937 ljudi, dok je tokom cele prošle godine u toj zemlji obolelo ukupno 5.090 osoba.

    Na jugoistoku Evrope su pogođene Srbija, Makedonija i Bugarska. U Srbiji je, prema tim podacima, registrovano oko 300 obolelih, uglavnom na jugu zemlje, u Leskovcu.

    Načelnik Republičke sanitarne inspekcije za Jablanički okrug Goran Stamenković rekao je u martu da je do širenja epidemije u leskovačkom kraju došlo jer se roditelji nisu odazivali pozivima za vakcinaciju svoje dece, ali i zato što lekari nisu mogli da dođu do tačnih adresa roditelja.

    Nakon izbijanja epidemije u septembru 2010, u Makedoniji je obolelo 636 osoba, od kojih je 400 registrovano u 2011. Bolest je najviše pogodila Skoplje.

    U Bugarskoj je 131 osoba ove godine obolela od malih boginja, dok je u periodu 2009-2010. registrovano ukupno 24.000 obolelih.

    U Belgiji je registrovano 100 slučajeva, dok je tokom 2010. godine obolelo 40 osoba, pokazuju podaci koji su prikupljeni putem EUvaknet (EUVACNET), mreže za praćenje zarazih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

    U Španiji su od oktobra 2010. godine izbila dva žarišta, a broj obolelih se povećao i registrovana su žarišta i u Nemačkoj, Holandiji, Norveškoj, Rumuniji, Rusiji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Turskoj.

    Svetska zdravstvena organizacija je navela da se bez vakcinacije prilikom putovanja povećava rizik od oboljevanja, kao i širenje zaraze među stanovništvom. SZO zbog toga ohrabruje zdravstvene vlasti da podstiču i obezbede imunizaciji stanovnika pre putovanja.

    Ta organizacija preporučuje dve doze vakcine za decu svih uzrasta i najmanje jednu dozu za adolescente i odrasle koji se pripremaju na put u inostranstvo a nisu sigurni u svoju otpornost na male boginje.

    U Srbiji je redovnim programom vakcinacije predviđena imunizacija dece u 2. i 12. godini života.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE