Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hitno rešavanje problema vakcina protiv besnila?!

    Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je u Kruševcu da je jutros dao nalog da zaposleni u Ministarstvu ispitaju kakva je situacija sa vakcinom protiv besnila i da se, potom, u saradnji sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje, „taj problem što pre reši“.

    On je, na pitanje novinara da prokomentariše slučaj u Kuršumliji kada je sedmoro ljudi ostalo bez vakcina nakon što ih je ujeo pas lutalica, naglasio je da je nabavka lekova i vakcina u nadležnosti Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

    „Problematično je to što informacije sa terena, umesto da stignu u Ministarstvo zdravlja, prvo stignu u sredstva javnog informisanja“, rekao je Stanković, nakon što je posetio kruševački Zdravstveni centar.

    Stanković je kazao da ne zna zašto Ministarstvo ranije nije upoznato sa tim problemom. „Zašto neko nije rekao: „Mi nemamo vakcine za besnilo, nalazimo se na terenu gde postoji besnilo i molimo da se to pod hitno nabavi““.

    Prema njegovim rečima, u situacijama kada je vakcina neophodna mora da postoji „međusobno ispomaganje zdravstvenih institucija“ i to je deo pitanja uspostavljanja bolje komunikacije u okviru zdravstvenog sistema Srbije.

    Kako Beta saznaje, ni kruševački Zavod za javno zdravlje nije mogao da pritekne u pomoć zdravstvenim institucijama Kuršumlije, jer su određene količine vakcina koje Zavod poseduje već rezervisane za revakcinaciju onih koji su prvi deo vakcine primili ranije.

    Sedmoro građana koje je u Kuršumliji ujeo pas lutalica, nisu dobili vakcinu jer je prethodno potrebno da se u Pasterovom zavodu utvrdi da li je on bio besan, kažu u toj ustanovi. Ističu takođe, da vakcina ima, ali u nedovoljnim količinama.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE