Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbi najnepismeniji u regionu

    Mada povećanje pismenosti formalno nije „ulaznica“ za EU, Srbija se pre osam godina zvanično obavezala da će do 2013. prepoloviti broj nepismenih. To, međutim, ne samo da se nije desilo, već i dalje imamo 233.000 onih koji se potpisuju prstom i 1,3 miliona onih koji upišu ali nikad ne završe osnovnu školu.

    Ovo je, za „Novosti“, potvrdio profesor Filološkog fakulteta i predsednik Društva za srpski jezik Veljko Brborić.

    – Mada je osnovno obrazovanje obavezno već pola veka, i dalje imamo 13 škola za obrazovanje odraslih. Posebno je dramatičan podatak da dva miliona ljudi, čak i kada pročita neki tekst, ne razume šta je pročitalo – upozorava Brborić.

    Sa ovim se slaže i prof. dr Ana Pešikan sa Filozofskog fakulteta, koja dodaje da više od broja nepismenih među starijima zabrinjava loše znanje osnovaca:

    – PISA tekst pokazao je da je 60 odsto 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno i da ne razume suštinu teksta koji je pročitalo. Milenijumskim ciljevima smo se obavezali da će do 2015. godine svi dečaci i devojčice imati završenu osnovnu školu, ali teško da ćemo to ispuniti.

    Još alarmantniji su podaci Ministarstva prosvete i nauke, koji kažu da u Srbiji postoji 350.000 nepismenih i gotovo milion i po građana koji nisu završili „osmoletku“. U selima živi od tri do četiri puta više nepismenih nego u gradu, a od 10 nepismenih, osam su žene!

    Pravu sliku imaćemo, ipak, tek posle popisa stanovništva na jesen. A ona može da bude još lošija. Prethodnim popisom, iz 2002, ustanovljeno je da 357.552 stanovnika Srbije starijih od deset godina nikada nije kročilo u učionicu. Manje od tri razreda završilo je 126.127 ljudi, a i među njima je 2.863 nepismenih. Njih još 896.847 „zapelo je“ negde između četvrtog i sedmog razreda.

    – Među analfabetama najviše je Roma, od kojih je većina izvan sistema školstva – kaže Brborić.

    Posle osmog razreda, školovanje nastavlja polovina đaka, što je manje nego u zemljama OECD: u Austriji 79, Švajcarskoj 82, a SAD i Japanu 96 odsto. Visokoobrazovanih imamo samo 6,7 odsto.

    Ministarstvo prosvete je, zbog svega, sa evropskim partnerima pokrenulo projekat „Druga šansa“, koji će od septembra, u 40 škola širom Srbije, omogućiti starijima od 15 godina da za tri godine završe osnovnu školu i zanat.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE