Šta jesti kad ste anemični?

Opšta slabost, malaksalost, nepodnošenje težeg fizičkog napora, glavobolja, bedilo, smanjeni apetit, lupanje srca, krti nokti i kosa. Sve su to simptomi blaže ili teže anemije. Sprečiti je i lečiti možete dobrim izborom namirnica.

Smanjena koncentracija gvožđa u organizmu glavni je uzrok anemije. Krivci su neadekvatna prehrana, gladovanje, povećane potrebe za gvožđem, na primer u trudnoći ili kod dece u razvoju, ili pak povećani gubitak gvožđa iz tela.

Anemija uzrokovana manjkom gvožđa zahteva hitne promene u ishrani. Gvožđe najviše sadrže mahunarke (grašak, pasulj), neljuštene žitarice, orašasto voće, iznutrice, jaja, riba, crveno meso, krompir, semenke bundeve i suncokreta. U prehranu bi trebalo uključiti što više i češće zelenog lisnatog povrća, šargarepu, grožđe, borovnice, crne ribizle, šljive, marelice, paradajz, integralni hleb, med od kadulje ili kestena.

Radi apsorpcije gvožđa treba voditi računa da se uzima dovoljna količina vitamina C. Istovremeno kofein i tanini te nikotin ometaju resorpciju gvožđa iz hrane u krv, pa bi trebalo izbegavati crni čaj, kafu, alkohol, cigarete.

Kupinovo vino

Bogato vitaminima i mineralima, te velike hranjive vrednosti, kupinovo vino posebno je efikasno u borbi s anemijom, koja često pogađa upravo žene. Preporuka je da se kroz određeno vreme uzima decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela.To bi trebalo trajati barem mesec dana kako bi se mogli pokazati učinci konzumiranja tog ne samo lekovitog nego i vrlo ukusnog napitka koji se dobija vrenjem zrelih plodova kupine.

Osim gvožđa i drugih minerala, sadrži i velike količine vitamina C i B, te folnu kiselinu i pektin. Osim kod anemije, kupinovo vino deluje i kod problema s probavom, cirkulacije, regulacije pritiska, iscrpljenosti, jača imunitet i otpornost organizma.

Cvekla

Kod anemije, naročito kod dece i mlađih osoba, posebno je efikasna cvekla. Bogata je gvožđem te sadrži supstance koje učestvuju u stvaranju vitamina B12, koji je jedan od faktora u stvaranju eritrocita u krvi.

Crvena boja cvekle potiče od antocijana, koji utiče na regeneraciju krvi u organizmu. Najbolje bi bilo cveklu iskoristiti sirovu, naribanu za salatu ili od nje iscediti sok, jer će tako biti što više sačuvane nene lekovite supstance. U sveži sok od cvekle može se dodati kašika meda ili se može kombinovati sok s drugim voćem ili povrćem, dobro se slaže s jabukom i šargarepom.

Kopriva

U proleće berite mlade koprive. Ova biljka jača krv, bogata je gvožđem, kalijumom, natrijumom, te sadrži velike količine vitamina A i C. Od svih delova koprive, najviše se ceni mlado lišće koje treba brati upravo u proleće. Čaj od koprive možete pripremiti tako da 2 kašikice lista od koprive prelite s 2 dcl kipuće vode, te ostavite poklopljeno 10 minuta. Nakon toga procedite. Trebalo bi piti 2 do 3 šoljice čaja od koprive dnevno, bez šećera ili zaslađenog s medom. Dokazano je da može sniziti sadržaj šećera u krvi pa se često upotrebljava kod povišenog šećera, olakšava reumatične tegobe, a preporučuje se i kod upale desni.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE