Nastavljena setva u Sremu

Početkom ove nedelje nastavljena je prolećna setva u Sremu, koja je bila u zastoju nekoliko dana zbog višednevnih kiša, a trebalo bi da se obavi na nešto više od 190 hiljada hektara, izjavio je za Tanjug sekretar Udruženja za agrar Regionalne privredne komore Vladimir Vlaović.

Kod Meteorološke stanice u Lačarku izmereno je 15 litara vodenog taloga po kvadratnom metru.

Stručnjaci ocenjuju da je ova kiša dobro došla, mada je malo zakasnila, jer su oranice bile već uveliko isušene, što je otežavalo nicanje tek posejanih kultura.

Šećerna repa zasejana je na nešto više od 11 hiljada hektara. To je za 1,5 hiljada hektara manje nego lane. Više od polovine ovih površina nalaze se u staropazovačkoj i inđijskoj opštini.

Biljka je dobro nikla, ali se na pojedinim parcelama pojavila pipa. U Poljoprivrednoj stručnoj službi ukazuju na potrebu preduzimanja blagovremenih i efikasnih mera na njenom suzbijanju, kako ne bi moralo doći do presejavanja.

Preko 90 odsto ovih površina ugovoreno je s MK Grupom, u čijem je vlasništvu šećerana u Pećincima.

Ostale površine ugovorene su , pre svega, u zapadnom delu Srema sa fabrikama u Hrvatskoj i Šećeranom u Bijeljini, koja je revitalizovana. Manji broj proizvođača zasejao je šećernu repu u sopstvenoj režiji i tek kad krene njena prerada, odlučiće kome će je prodati.

Najveći posao je setva kukuruza, kojim će se zasejati 140 hiljada hektara. Procenjuje se da je do sada obavljena polovina setve te kulture.

Pri kraju je setva soje, koja treba da se zaseje na više od 20 hiljada hektara. Do sada je tom uljaricom zasejano više od 80 odsto planiranih površina.

U punom je jeku i setva suncokreta. Procenjuje se da je do danas zasejan na 70 odsto predviđenih površina.

Ostale površine biće pod krmnim biljem i povrćem.

Ukoliko se nastavi lepo vreme, setva u Sremu bi mogla biti okončana prvih dana maja.

Problema sa podzemnim vodama ovog proleća ima na gotovo neznatnim površinama i to na parcelama u neposrednoj blizini Save.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE