Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skulptura Ivana Meštrovića od danas na Kalemegdanu

    Skulptura Anđeo smrti, rad vajara Ivana Meštrovića, biće danas postavljena ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, na Malom Kalemegdanu, u sklopu manifestacije „Dani Beograda“, saopštio je Narodni muzej.

    Skulptura će biti postavljena ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Malom Kalemegdanu, u okviru tradicionalne manifestacije „Dani Beograda“ koja se održava od 16. do 19. aprila.

    Dekorativna figura od bronze „Anđeo smrti“ Ivana Meštrovića, visoka gotovo četiri metra, nastala je pred veliku međunarodnu izložbu u Rimu 1911.

    Srbija je tom prilikom, prema nacrtima Petra Bajalovića, a uz intervencije vajara Ivana Meštrovića i Tome Rosandića, u parku Vile „Đulija“ podigla nacionalni paviljon u kojem su bila izložena dela najznačajnijih umetnika s južnoslovenskog prostora.

    Meštrovićeva ideja bila je da skluptura „Anđeo smrti“ stoji kao pilon ispred paviljona.

    Na izložbi u Rimu bile su izložene i Meštrovićeve skulpture zamišljene kao deo arhitektonsko-vajarske celine „Vidovdanski hram“ koja nikada nije realizovana.

    Mnoge skulpture iz tog ciklusa danas se čuvaju u Narodnom muzeju.

    Skulptura „Anđeo smrti“ biće otkrivena u 09.30 sati. Na svečanosti će govoriti direktorka Javnog preduzeća Beogradska tvrđava Ivana Lučić Todosić i direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE