Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Protest zbog ukidanja Sekretarijata za zaštitu prirode

    Nevladine organizacije iz Srbije okupljene oko Centra za ekologiju i održivi razvoj i Zelenu mrežu Vojvodine uputile su danas javni protest zbog odluke pokrajinske skupštine da ukine vojvodjanski sekretarijat za zaštitu životne srdine i održivi razvoj.

    NVO su u saopštenju ocenile da je „slepa odanost beogradskim „šefovima“ i krojačima naših sudbina bila dovoljan razlog za nepromišljeno ukidanje u Vojvodini dva važna sekretarijata – za zaštitu životne sredine i obrazovanje“.

    „Kako je moguće da danas, u sred Evrope na koju se neumorno pozivamo, budu ugašeni resori koji predstavljaju ključne korake ka toj istoj Evropi, koja je održivi razvoj shvatila kao svoju alfa i omega strategiju“, navodi se u saopštenju.

    NVO smatraju da će „nepotrebna i šeprtljava“ odluka Skupštine Vojvodine imati „dalekosežne posledice“ po zaštitu životne sredine i održivi razvoj Pokrajine.

    „Sigurno je da Vlada Vojvodine treba da u ovoj situaciji razmotri kako će se obavljanje rastućih i zahtevnih nadležnosti u pogledu životne sredine ubuduće vršiti, te da barem kada je odluka već pala uključi civilni sektor u dijalog o budućoj politici novouspostavljenog sekretarijata“, navodi se u saopštenju.

    Odlukom o rekonstrukciji Vlade Vojvodine, prestali su da rade sekretarijati za urbanizam i graditeljstvo i za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, a osnovan je novi koji nosi naziv Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

    NVO su najavile da će kroz stalni dijalog sa EU u pitanjima zaštite životne sredine i održivog razvoja izraziti svoju zabrinutost zbog prestanka rada posebnog Sekretarijata za životnu sredinu i održivi razvoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE