Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stiže vakcina koje zaustavlja tumore u razvoju

    Univerzalno cepivo koje bi moglo uneti revoluciju u lečenje karcinoma biće dostupno za samo dve godine.

    Cepivo po imenu TeloVac deo je nove generacije lekova koji koriste imunitet tela kako bi sprečili razvoj bolesti. TeloVac su već koristili stotine Britanaca koji boluju od raka pankreasa, jednog od najsmrtonosnijih oblika ove bolesti. No veruje se kako će biti efikasnost i protiv drugih oblika tumora, uključujući kožu, pluća i jetru. Karcinom dojke i prostate takođe bi mogao biti unutra delotvornosti cepiva.

    U slučaju raka pankreasa koji je usmrtio i glumca Patrica Swayzea, stopa preživljavanja se jedva poboljšala u poslednjih 40 godina, a pacijenti tipično umiru unutar 6 meseci od uspostavljanja dijagnoze. Premda druga cepiva obično pomažu u usporavanju razvoja bolesti, TeloVac je stvoren kao lek.

    Umesto da napada ćelije raka, poput mnogih postojećih lekova, TeloVac pojačava snagu imunološkog sistema kako bi se sam borio protiv razvoja tumora. Cepivo zapravo pruža podršku imunitetu da sam pronađe i uništi enzim telomerazu. Ovaj enzim se može pronaći u velikim količinama kod kancerogenih ćelija, te ih efikasno čini besmrtnim, omogučujući da žive i kad zdrave ćelije odumru, što u završnici olakšava razvoj i širenje tumora.

    U najvećem testiranju tog tipa u Velikoj Britaniji, 1000 muškaraca i žena s uznapredovalom fazom raka prostate, primilo je cepivo uz normalne lekove, ili su lekari na uobičajen način. Rezultati iz 53 bolnice koje su ušestvovale u istraživanju neće biti dostupni sve do iduće godine, ali, neki su pacijenti prijavili znatno poboljšanje, te prognoze o barem dodatne dve godine života.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE