Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Informatizacija zdravstvenog sistema Srbije

    Krajnji cilj informatizacije zdravstvenog sistema jeste lakše obavljanje usluga kao i povezivanje primarnog, sekundarnog i tercijarnog sektora u zdravstvu, izjavio je ministar zdravlja Zoran Stanković, na konferenciji „Uvođenje informacionog sistema u primarnu zdravstvenu zaštitu u Republici Srbiji“.

    Informatizacijom se postiže racionalno korišćenje svih resursa a postiže se i povećanje efikasnosti kvaliteta usluga koje pružamo pacijentu, rekao je on.

    U okviru DILS projekta koji se finansira iz kredita Svetske banke izdvojeno je 1,2 miliona evra za softver kao i 5,1 miliona evra za hardver za svih 158 domova zdravlja, Zavode za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i za Gradski zavod za gerontologiju u Beogradu.

    – Svetska banka snažno podržava razvoj zdravstvenog sistema Srbije. U Ministarstvu zdravlja vidimo dobrog partnera koji treba da sprovodi krupne reformske korake. Informatizacijom se postiže efikasnost čitavog sistema u zdravstvu – kaže Ana Holt, specijalista za zdravstveni sektor iz Kancelarije Svetske banke u Beogradu.

    Doktor Aleksandar Vuksanović, direktor RZZO, obećao je da će ta ustanova i dalje raditi na unapređenju zdravstvenog sistema i da se na ovaj način postiže kompletiranje baze podataka o pacijentu.

    – Nije dovoljno samo kupiti kompjutere, formirati mrežu, organizovati tendere, već je potrebno i obučiti kadar da unosi sve potrebne podatke. Sve je uzalud, ako ljudski faktor zataji – kaže Nevenka Karanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

    Ona je navela primer idealnog funkcionisanja tog sistema.

    Ako, recimo, pacijent dođe na pregled kod lekara u Crnu Travu, lekar može da ga pošalje u Vranje i prosledi sve podatke elektronskim putem. Taj lekar je u mogućnosti da rezultate pregleda, uključujući i rendgenski snimak, pošalje i u Klinički centar Srbije. Ovakvoj slici, navela je dr. Karanović treba da teži zdravstveni sistem u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE