Dodeljene nagrade najboljim kuvarima
Nagrada za najboljeg kuvara Balkana u okviru drugog Balkanskog kulinarskog kupa dodeljena je predstavniku Hrvatske Tomislavu Karamarku, saopštila je Kulinarska federacija Srbije, organizator skupa.
Titulu za najboljeg srpskog kuvara na balkanskom šampionatu profesionalnih kuvara i poslastičara održanom u Beogradu od 11. do 13. aprila osvojio je Bojan Stevanović, koji je, prema procenama sudija, bio najbolji u klasi.
Kuvari iz Hrvatske, članovi Saveza kuvara mediteranskih i evropskih regija, pobednici su u „gran pri“ kategoriji „Crna kutija“, jednoj od najzanimljivijih na takmičenju gde su nacionalni timovi od nepoznatih sastojaka morali da naprave pređelo, glavno jelo i dezert za 90 minuta. Nagrada za najbolji tim Balkana pripala je kuvarima iz Rumunije, dok je za najbolji juniorski tim proglašen tim Ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda.
Na svečanosti upriličenoj tim povodom u sredu u hotelu „Kontinetal“ dodeljene su nagrade u 17 najrazličitijih kategorija. Potpredsednik Kulinarske federacije Srbije Uroš Urošević istakao je tom prilikom da je ovogodišnje takmičenje pokazalo da je stepen usavršenosti takmičara dostigao viši nivo u odnosu na prvi Balkanski kulinarski kup održan 2009. godine i to naročito kada je reč o juniorskim kategorijama. „Bitno je i to da se postepeno budi svest naših profesionalnih kuvara i poslastičara o važnosti implementiranja tekućih svetskih standarda koji su formirani na globalnom nivou i predstavljaju odraz kvaliteta“, kazao je Urošević.
On je naglasio i da će se Kulinarska federacija Srbije zalagati za programe usavršavanja „koji će dovesti našu gastronomsku ponudu što pre i što bliže ponudama razvijenih zemalja“. Kako je navedeno, srpski kuvari su već istog dana, nakon dodele nagrada, krenuli u Hrvatsku, gde će se ponovo takmičiti na festivalu „Biser mora“, s tim da su ovog puta organizatori kolege iz Hrvatske, koje su osvojile „gran pri“ u kategoriji „Crna kutija“.
Drugi Balkanski kulinarski kup tokom tri dana trajanja ugostio je najbolje kuvare iz više od 20 zemalja, a pored zvaničnog dela programa, veliku pažnju privukli su i revijalni sadržaji, kao što su takmičenje predstavnika diplomatskog kora, poznatih ličnosti i predstavnika medija. Veliko interesovanje privukle su i pokazne radionice u „karvingu“, odnosno umetničko rezbarenje voća i povrća, kao i oblikovanja figura od leda. Balkanski kulinarski kup, Kulinarska federacija Srbije je organizovala u saradnji sa kompanijom „Centroproizvod“ kao generalnim sponzorom.