Srbija spremna da osavremeni sistem obrazovanja za kuvare
Obrazovni programi za kuvare, poslastičare i pekare u Srbiji su zastareli i zaostaju za svetskim trendovima, zbog čega je neophodno da se osavremene, pre svega kroz uvođenje sistema doživotnog učenja, ocenili su sinoć učesnici okruglog stola o obrazovanju u toj oblasti.
Potpredsednik Kulinarske federacije Srbije Petar Gajić ukazao je da su domaći standardi i obrazovni programi za te profile u našoj zemlji zastareli, ali i istakao da postoji puna podrška države da se oni menjaju.
„Možemo da se pohvalimo da će Srbija uskoro imati najsavremeniji sistem obrazovanja za profil kuvar, poslastičar i pekar, kakav nema ni Francuska, Engleska, Amerika“, naglasio je Gajić, objašnjavajući da se radi o učenju tokom celog života (long life learning).
On je ukazao da se mladi kuvari, po sticanju formalnog obrazovanja, koncentrišu pre svega na sticanje veštine zbog čega nemaju vremena da se dalje obrazuju.
Sistem učenja tokom celog života omogućava da se, uporedo sa sticanjem i razvojem veština, lagano podiže nivo znanja kroz razne kurseve i sistem sertifikovanja koji je priznat svuda u svetu, naveo je on.
Gajić je istakao da nacionalna kulinarska federacija u tome ima podršku i Svetske kulinarske asocijacije, koja broji 10 miliona kuvara iz 95 zemalja.
Prema rečima predsednika Svetske asocijacije kulinarskih udruženja Gisura Gudmundsona (Gišur Gudmundšon), obrazovanje u toj oblasti u Srbiji ne razlikuje se mnogo od onog u inostranstvu, ali je kulinarima iz Srbije potrebno omogućiti da se bolje upoznaju sa svetskim trendovima.
Gudmundson je istakao da je mladim ljudima iz Srbije koji se obrazuju za kuvara, poslastičara ili pekara neophodno pružiti priliku da odu u inostranstvo, usvoje nova znanja i potom ih, po povratku u svoju zemlju, primene u kreiranju lokalne kuhinje.
Profesije kuvar, poslastičar i pekar su direktno vezane za kvalitet usluga u turizmu, jer razvoj turizma zavisi od infrastrukture, ali i od ljudskih resursa, rekla je potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić, koja je i i predsednica Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
„Tu je ključ uspešnog razvoja bilo koje industrijske oblasti, gde spada i turizam“, kazala je Džagić, dodajući da potrebe turističke privrede za ovakvim profilima postoje, ali da poslodavci ističu da im je potreban mobilan i dobro obučen kadar koji ima praktična znanja i veštine.
„Postavlja se pitanje da li naš obrazovni sistem produkuje takve kadrove koji se mogu brzo i efikasno uključiti u svet rada“, dodala je ona.
Sve do sada rađene analize ukazuju da je jedan od problema to što obrazujemo mlade ljude bez posebnih predznanja o tome šta je to potrebno u svetu rada, navela je Džagić, napominjući da te analize nisu bile sistemske i nisu obavljane u kontinuitetu.
Zbog toga su, kako je ukazala, neophodan sektorski dijalog sa zainteresovanim stranama i prenošenje svetskih iskustava delimično ili u potpunosti u obrazovni sistem Srbije.
Ističući da se to odnosi i na formalno i na neformalno obrazovanje, Džagić je precizirala da se neformalnim obrazovanjem smatra doživotno učenje po završenom školovanju u srednjim stručnim školama.
Okrugli sto sa temom rešavanja postojećih problema, osavremenjavanja obrazovanja i usavršavanja profila – kuvar, poslastičar, pekar organizovali su Kulinarska federacija Srbije i Svetska asocijacije kulinarskih udruženja, u okviru drugog Balkanskog kulinarskog kupa koji se održava u Beogradu od 11. do 13. aprila.