Počeo Balkanski kulinarski kup

Balkanski kulinarski kup zvanično je otvoren u Beogradu, a manifestacija će tokom tri dana okupiti 500 kuvara iz regiona i Evrope, među kojima i najpriznatije stručnjake iz vrha svetske gastronomije.

Drugi po redu balkanski šampionat profesionalnih kuvara i poslastičara otvorio je državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković, koji je istakao da je taj događaj okupio takmičare iz 17 zemalja, i to ne samo sa Balkana već i iz Rusije, Italije, Azerbejžana, Izraela… „Očigledno je Balkan postao veoma interesantno poprište za razmenu prijateljske kuvarske vatre i pripremu nekih novih specijaliteta“, ocenio je Petković, dodajući da je Balkanski kulinarski kup prilika da „kuvarsku elitu Balkana vidimo na jednom mestu“. On je napomenuo i da je razlog što je ta manifestacija privukla kulinare iz regiona, Evrope, kao i udaljenih država to što su organizatori obezbedili adekvatni žiri i „vrlo jake internacionalne sudije“.

Petković je kazao i da je održavanje tog skupa značajno i zbog sve većeg broja ugostiteljskih objekata u Srbiji koji se bave usluživanjem, bilo u svom objektu, bilo keteringom. On je kazao da će zanimljiv segment događaja biti takmičenje u oblasti ruralnog turizma gde će svoja iskustva predstaviti nekoliko seoskih domaćinstava iz zemlje i inostranstva, kao i okrugli sto na temu osavremenjavanja obrazovanja i usavršavanja profila – kuvar, poslastičar, pekar. Potpredsednik Kulinarske federacije Srbije Petar Gajić naglasio je da celokupan bord direktora Svetske asocijacije kulinarskih udruženja gostuje u Beogradu, pre svega da bi pružili podršku srpskoj federaciji i našoj državi u edukaciji i približavanju svetskim standardima u toj oblasti. „U narednom periodu, kuvar koji će učiti školu u Beogradu, dobiće istu količinu znanja kao kuvar koji se obrazuje u Parizu, Barseloni i Londonu“, istakao je Gajić. On je naglasio i da Balkanski kulinarski kup ove godine ima dvostruko više kuvara iz duplo većeg broja zemalja nego pre dve godine.

Balkanski kulinarski kup, koji organizuje Kulinarska federacija Srbije u saradnji sa kompanijom „Centroproizvod“ kao generalnim sponzorom, održava se u hotelu „Kontinental“, a u okviru njega biće organizovano i takmičenje za najboljeg kuvara Srbije. Među kuvarima koje će organizatori ugostiti tokom tri dana su i najpriznatiji stručnjaci iz vrha svetske gastronomije, kao što su predsednik Svetske asocijacije kulinarskih udruženja Gišur Gudmundšon i ruska dobitnica najviših priznanja i nagrada u oblasti poslastičarstva Elena Mihajlovna Sučkova. Na Balkanskom kulinarskom kupu predviđeno je i takmičenje timova u seniorskoj kategoji za najbolji tim Balkana, kao i revijalno takmičenje predstavnika diplomatskog kora – Kanade, Velike Britanije, Belgije, Novog Zelanda, Grčke, Azerbejdžana, Srbije.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE