Trešnja usporava starenje
Od davnina se upotrebljavala kao lek za giht, artritis i hrana za dobar san.
Doskora se to smatralo narodnom medicinom, ali su istraživanja potvrdila da je trešnja lekovita.
Plod trešnje je na trećem mestu među voćem po učinku kada je reč o snižavanju lošeg holesterola u krvi, koji doprinosi razvoju ateroskleroze i uzrokuje srčani i moždani udar.
Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, dok višnje brzo deluju protiv lošeg raspoloženja. Trešnje ne treba jesti pre obroka, jer otežavaju varenje ostale hrane. Posle trešanja ne treba piti vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.
Ovo voće sadrži celulozu, pa dobro reguliše varenje, a zbog velike količine vode i kalijuma olakšava izbacivanje vode iz organizma, pospešuje rad bubrega, žuči i jetre. Pomaže i u održavanju zdravlja srca i prevenciji raka.
* Protiv reume, bolesti srca…
Svakodnevno osam dana treba piti tri puta dnevno po čašu soka od svežih trešanja, jer pomaže kod reume, problema s ejakulacijom, loše krvne slike, gušavosti, kamena u bubregu, raka, lumbaga, upale, bolesti srca, slezene i problema s perifernim nervnim sistemom.
* Za ublažavanje bolova
Antocijanini iz trešanja blokiraju upalne procese i smanjuju bolove. Zato je samo 20 trešanja čak 10 puta delotvornije od aspirina, pozitivno utiče na giht i bolove kod artritisa.
* Čaj od peteljki za bubrege
Od peteljki trešnje pravi se čaj za bolje izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Stavite tri pune kašike peteljki u litar vrele vode i kuvajte dva minuta. Neka odstoji 15 minuta, pa procedite i pijte tokom dana.
* Za kosti i mršavljenje
Trešnja je izvor mikro elementa bora (396μg/100g), što u kombinaciji s kalcijumom i magnezijumom čini dobro za zdravlje kostiju. Kako sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju mnogo vode, mnogi ih koriste kod dijeta za mršavljenje, a preporučuju se i dijabetičarima. Trešnje pročišćavaju krv i podižu energiju. Zato koristite ovo voće kada je sezona kako biste bili zdraviji, izgledali mlađe i osećali se bolje!
Jedna trešnja ima samo 4 kalorije, jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a ne sadrži masnoće!
Čudotvorni B17
U košticama trešnje nalazi se mala količina vitamina B17, a smatra se da on utiče na smanjenje tumora, sprečava njegovo širenje i ublažava bolove uzrokovane kancerom.