Mane i vrline voćnih sokova

Zdravstvene koristi voćnih sokova gotovo su jednake sirovom voću

Dva decilitra soka od jabuke tipično sadrži 120 kalorija, 0 masti, 60 mg natrijuma, 135 mg kalijuma, 30 g ugljenihidrata u obliku voćnih šećera i 0 proteina. Ista doza osigurava dnevnu potrebu odrasle osobe za vitaminom C, i 2 posto tipične dnevne potrebe za gvoždjem

Većina voćnih sokova su pasterizovani pa ne sadrže bakterije, no bez obzira bili sirovi ili pasterizovani, voćni sokovi značajna su potpora dnevnoj dozi vitamina koju vaše telo treba. Zdravoj odrasloj osobi preporučuje se 60 mg vitamina C dnevno. Ovaj vitamin igra bitnu ulogu u telesnoj apsorpciji gvožđa. Vitamin C takođe podržava funkcionisanje imunološkog sistema, pospešuje zaceljivanje rana i održava zdrave vene.

Konzumacija sirovog voćnog soka podržava i rizik od unošenja bakterija. Prema zakonu, većina voćnih sokova koji se mogu naći u prodaji moraju proći proces pasterizacije. No mnogo takvih sokova sadrži dodatne šećere, koji u kombinaciji s kiselošću pića mogu dovesti do karijesa, pa i pridoneti stvaranju viška kilograma.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE