Heljda – ukusna, hranljiva i zdrava
Da li vam je neko ikada u restoranu ili na privatnoj večeri ponudio heljdopitu, rezance od heljde? Da li ste nekada koristili heljdino brašno? Da li ste čuli za heljdu? Ako niste, poslušajte nas i prihvatite ponudu. Jela od heljde su ukusna, zdrava i hranljiva.
Heljda se skoro uvek svrstava u žitarice, i ako je botanički gledano, ona zeljasto povrće. U XV veku su je iz Azije doneli krstaši. Uspeva na peskovitim i vlažnim područijima, a za razliku od većine zeljastih biljaka ona ima hranljive semenke i zato je svrstavaju među žitarice.
Dajemo vam deset razloga da uključite heljdu u svoj jelovnik:
1 – Belančevine heljde su kvalitetnije od belančevina žitarica, a u sebi zadrži vitamine B1 i B2, kao i vitamin P koji je odličan za otpornost krvnih sudova.
2 – Heljda je jedna od najmedonosnijih biljaka, daje 90kg meda po hektaru. Pčele često sleću na njene cvetove. Gde ima meda, tu je i vitamin D!
3 – Ni jedna druga žitarica ne sadrži tolike količine mineralnih sastojaka kao što su: kalijum, fosfor, kalcijum, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa.
4 – Lekovita svojstva heljdinog čaja: pomaže krvnim sudovima, pospešuje memoriju, pomaže kod reumatizma, glaukoma i dijabetesa, smanjuje visok pritisak, podmlađuje krvne sudove.
5 – Heljdino seme može da se koristi umesto pirinča.
6 – Od heljdinog semena pravi se izuzetno hranljivo crno brašno, koje može da se koristi za pravljenje kora, rezanaca i testa za hleb.
7 – Plod heljde sadrži na 100 g: 335 kalorija, 72 % ugljenih hidrata, ima 12% belančevina, 2,4% biljnog ulja, 25% biljnih vlakna (biljna vlakna su dobra za smanjenje telesne težine).
8 – Plod heljde je ukusan u svim kombinacijama.
9 – Mnogi lekari su dokazali da je heljda idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela.
10 – Ako vas put ikad nanese na Zlatibor, svratite u bilo koji od restorana nacionalne kuhinje i naručite pitu od heljde ili kako je meštani zovu heljdopitu.