Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skuplja struja brža od `seče` direktora

    Kada se najavi poskupljenje struje, to se i desi i to u obećanom roku i po manje-više zacrtanoj tarifi, ali kada se priča o smanjenju broja direktorskih funkcija u Elektroprivredi Srbije, onda se to oduži na godinu i više dana.

    Najave o poskupljenju električne energije počele su i ostvarene su u ovoj godini, tako da od avgusta potrošači plaćaju skuplje račune. To je "opravdavano" prevashodno potrebom da cena struje mora biti tržišna, a u Srbiji je godinama najniža u regionu.

    Dakle, rečeno – učinjeno, i to ekspresno. Međutim, kada je reč o reorganizaciji EPS, koja između ostalog podrazumeva i smanjenje broja direktora sa 600 na 300, onda se to malo "otegne".

    Naime, kako je prošle godine najavio direktor EPS Aleksandar Obradović, "seča direktora u Elektroprivredi Srbije i njihov broj će biti prepolovljen već od novembra, te iste 2014. godine.

    Od tada do danas, u EPS je ukinuto (samo) 43 direktorske funkcije, a kako su tada pisale Novosti, među njima je najviše bilo pomoćnika direktora nekog sektora ili pak funkcionera koji su bili nadležni – samo sebi. Pritom, oni nisu dobili otkaz u EPS, već su samo ostali bez “zvanja” i sa oko 30 odsto manjom platom, naveo je taj list.

    Prema najsvežijoj izjavi direktora EPS, famozna "seča" direktora biće završna do kraja ove godine. To znači, godinu i dva meseca duže od prve najave. 

    Obradović je na regionalnoj konferenciji "Izazovi energetske stabilnosti" istakao da je "EPS postao pokazno mesto da se javni sektor u Srbiji reformiše, da je depolitizacija javnih preduzeća moguća" i najavio da će do kraja godine prepoloviti broj direktorskih mesta na 300.

    Elektroprivreda Srbije imala je u prvoj polovini ove godine dobit od tri milijarde dinara, umesto očekivanog gubitka od 10 milijardi dinara, rekao je Obradović, dodajući da su EPS potrebni novi radnici, pre svega rudari, monteri i inženjeri.

    Prema njegovim rečima, EPS će do 1. jula 2016. postati akcionarsko društvo i cilj je da se do tada ostvari ušteda od 36 miliona evra na godišnjem nivou. Kako je objasnio, uštede su već postignute i kroz centralizovan javne nabavke i bolju koordinaciju u proizvodnji uglja i struje.

    Obradović je podsetio da je cena struje u Srbiji godinama najniža u regionu i istakao da bi EPS mnoge kapitalne projekte realizovao iz svojih sredstava da je cena bila tržišna. "Plan je da u narednih pet godina cena struje dostigne tržišni nivo, a ne da bude socijalna kategorija", rekao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE